Navigatie

De Recepten BUITEN koken

Wij speuren voor jou het net en kookboeken af voor de lekkerste maar ook oningewikkelste gerechten. Kook en smul!

Langoustines met dragonboter en gegrilde venkel

recept van Weekend.Knack

recept plancha langoustines the big easy buitenkeuken

 

Voor 4:

12 langoustines
50 g boter
1 bosje dragon
2 venkelknollen
1 kl venkelzaad
100 g waterkers
1 granaatappel
2 limoenen
30 g Panko
50 g Parmezaanschilfers
olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze

Maak de venkel schoon, bewaar wat van het venkelgroen. Snij elke venkel in 4. Borstel in met olijfolie en kruid met peper en zout. Gril de venkel langs elke snijkantin een grilpan tot hij mooi kleurt.

Leg de gegrilde venkel met de snijkant naar boven. Meng het broodkruim met de limoenrasp, het gekneusde venkelzaad en kruid met peper en zout. Strooi deze crumble over de venkel, besprenkel met olijfolie en gaar nog even verder garen.

Meng de gesmolten boter met 3 el gehakte dragon. Snijd de langoustines met een scherp mes open. Verwijder darmkanaal en maag van de langoustines. Wrijf in met dragonboter en bak ze op de plancha met de vleeskant op de plancha. Draai ze om, met het pantser naar beneden en laat nog een minuutje verder bakken. Kruid met peper en zout.

Spoel de veldsla, meng met de zaadjes van de granaatappel en breng op smaak met limoensap, olijfolie en peper en zout. Verdeel de sla over 4 borden, leg er de gebakken venkel en langoustines bij, strooi er nog wat Parmezaan over.

*****

 

Karbonades met knoflook en tijm, roodlof en doperwten
recept van okokorecepten

the big easy buitenkeuken recept plancha karbonades

  • 4 personen
  • 20 min
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

INGREDIËNTEN

  • 4 varkenskarbonades
  • 400 g gedopte doperwten of 1 kg doperwten in de peul
  • 1 stronkje roodlof
  • olijfolie
  • voor de marinade
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 takje verse tijm
  • 2 eetlepels ciderazijn
  • 2 glaasjes appelsap
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 snufjes gemengde peper

VOORBEREIDEN

Meng alle ingrediënten voor de marinade: de olijfolie, uitgeperste knoflook, de tijm, ciderazijn en het appelsap. Schep er dan het paprikapoeder en de gemengde peper door.

Doe er de karbonades in en schep ze goed om met de marinade. Dek af met plasticfolie en laat minstens 1 uur marineren op een koele plaats.

BEREIDEN

Dop indien nodig de verse doperwten en snijd het stronkje roodlof in de lengte in vieren. Giet een sliertje olijfolie over de stukken roodlof en strooi er wat fleur de sel over.

Verhit de grillplaat voor. Leg er de karbonades op zodra de grillplaat heet is. Bak de karbonades 10 minuten, waarbij je ze af en toe omdraait. Schep na ongeveer 5 minuten de doperwten op de grillplaat en dan de vier stukken roodlof. Schroei die even mooi aan en dien alles dan meteen op.

PITTIGE HALLOUMIPAKKETJES (V)
recept van ELLE eten

pittige halloumipakketjes the big easy recept

De vegetariër staat vaak buitenspel als vleesminnend Nederland ’s zomers de barbecue tevoorschijn haalt. De oplossing: deze gepekelde, Cypriotische kaas van geiten- en schapenmelk, die je bakt of grilt als vlees.

De kaas heeft zo’n speciale structuur doordat de wrongel uit de melk in heet water of wei wordt gedompeld, tot een lap wordt uitgerold en in stukken wordt gesneden. Doordat de kaas veel eiwitten bevat, krijgt hij een krokant korstje en kan hij hoge temperaturen aan.

PITTIGE HALLOUMI-PAPRIKAPAKKETJES MET CITROEN EN OLIJVEN 
vegetarisch • voor 4 personen • 30 min bereidingstijd

4 rode paprika’s
200 g halloumi, in 4 stukken
1 rode peper, fijngehakt
1 citroen, zest en sap
2 tl verse oregano, fijngehakt
4 zwarte of groene olijven, in dunne plakjes
Extra: in water geweekt touw, barbecue of grillpan

Grill of rooster de paprika’s tot ze zacht zijn, maar niet zo zacht dat ze niet meer om de kaas kunnen worden gewikkeld. Snij de paprika van bovenkant tot bodem in met een mes. Snij de bovenkant en bodem van de paprika eraf zodat je een plak paprika overhoudt. Verwijder de zaadjes en leg er een stuk halloumi op.

Besprenkel met citroensap, verdeel er de zest, rode peper, oregano en olijven over en rol de paprika om de kaas heen. Bind de rolletjes vast met het touw en druk het pakketje een beetje plat met je hand. Leg de pakketjes op de hete plancha, barbecue of op de grillpan. Rooster beide kanten 5 min, totdat ze mooie strepen hebben.

*****

OOSTERS SLAATJE MET SCAMPI ‘À LA PLANCHA’

recept van DOLCE WORLD

 

recept scampi plancha the big easy buitenkeuken

OOSTERS SLAATJE MET SCAMPI ‘À LA PLANCHA’​

Ingrediënten

Voor het slaatje:
Komkommer, lente-uitjes, wokmie, koriander, chilipepertje, sojasaus, sesamolie, limoen

Voor de marinade (scampi’s):
sap van 2 sinaasappelen, 3 teentjes look, olijfolie, scampi’s

Bereiding

Pel eerst de scampi’s en verwijder de darmkanaaltjes.

Maak de marinade. Duw de lookteentjes door de lookpers en meng met het sinaasappelsap, de olijfolie, peper en zout. Giet over de scampi’s en laat 45 minuten in de koelkast staan.

Maak het slaatje. Schil de komkommer en snijd in hapklare blokjes. Snijd de lente-uitjes in dunne plakjes en doe erbij. Voeg eventueel naar eigen smaak een chilipepertje in heel kleine stukjes toe. Snipper de verse koriander en breng op smaak met de sesamolie en de sojasaus.

Ondertussen is de plancha op temperatuur gebracht. Bak daarop de scampi’s.

Verdeel het slaatje over de bordjes, schik de scampi’s erop en werk af met een blaadje koriander en een schijfje limoen.

*****

Saté kambing (saté van geit met ketjapsaus)
recept van Aziatische recepten

sate geitenvlees the big easy buitenkeuken modulekeuken

Een specialiteit uit Java, maar geliefd in heel Indonesië en daarbuiten. Geroosterde stukjes geitenvlees, kort gemarineerd in ketjap en knoflook, geserveerd met een ketjap-saus. Beetje gefrituurde uitjes erover, paar blokjes lontong erbij, selamat makan!

Omdat ketjap hier de belangrijkste smaakmaker is geldt hoe lekkerder de ketjap, hoe lekkerder de saté kambing en de lekkerste ketjapsauzen zijn van ABC, Kaki Tiga of Bango. En omdat het vlees niet lang gemarineerd of gegaard wordt is het bovendien belangrijk vlees van een jong, mals geitje te gebruiken.


RECEPT

De sateetjes
  400g geitenvlees in kleine blokjes van 1 a 1½ cm
  3 el ketjap manis
  2 teentjes knoflook, geperst

Marineer de stukjes geitenvlees in de ketjap met knoflook. Een uurtje is genoeg, maar het kan best langer. Daarna aan satestokjes rijgen. Traditioneel 3 stukjes per stokje. Veeg de marinade er een beetje af, smeer in met een wat olie gril ze rosé (=medium done). Let op, de marinade verbrandt snel. Op een bord leggen, beetje ketjapsaus (zie hieronder) erover lepelen en serveren met gefrituurde (bawang goreng) of rauwe sjalotjes.

Ketjapsaus I
  1 uitje, fijngesnipperd
  3 teentjes knoflook, nog fijner gesnipperd
  1 el olie
  50 ml ketjap manis
  2 el citroensap
  ½ tl suiker
  ½ tl zout

Verwarm de olie in een klein pannetje, voeg de ui toe en bak rustig tot het hier en daar bruin begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak die nog even mee. Voeg de ketjap toe en laat zo nodig een beetje indikken. Breng op smaak met het citroensap, zout en suiker. Nu niet te lang doorkoken want de citroen kan dan bitter worden.

Ketjapsaus II
  2-4 rode rawit chilipepers (die kleintjes)
  1 teentje knoflook
  25g gebrande pinda’s
  1 tl petis udang
  3 el gesmolten gula jawa
  1 el (pinda-) olie
  5 el (=75ml) ketjap
  2 el limoensap
  zout

Wrijf eerst de chilipeper met de knoflook fijn in een vijzel (of pers de knoflook en hak de chilipeper heel fijn). Voeg de pinda’s, petis udang, gula jawa, zout en olie toe en wrijf fijn in de vijzel. Ik vind het lekkerder als de pinda’s niet helemaal fijn gemalen worden, dus ik hak die vooraf in stukjes en wrijf ze maar half fijn. Giet het mengsel in een schaaltje, roer er de ketjap door en breng op smaak met het limoensap.

 

 Imprimer cette page

© 2018 The Big Easy | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel