Prachtige Notentaart met karamel

recept van Homecooking Dept door Marianne Snel

notentaart karamel the big easy kitchen

Ingredienten 

Taardbodem

  • 110 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 vanille stokje, gespleten en uitgeschraapt
  • 1/4 tl zout
  • 225 gram bloem 

Notenspijs

  • 125 gram noten: walnoten, pecannoten, pistachenoten en hazelnoten
  • 70 gram suiker
  • 75 gram zachte boter
  • 40 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 2 eieren 
  • 1 el sinaasappelsap 

Karamelnoten topping

  • 135 gram suiker
  • 125 ml slagroom
  • 25 gram boter
  • 200 gram noten: een mix van walnoten, peccannoten, hazelnoten en pistachenoten 
  • zeezout 

Instructions

  1. Ook nodig: bakpapier, springvorm of vorm met uitneembare bodem van 20cm
  2. Klop voor de bodem van de taart de boter en suiker in een standmixer of met de mixer romig. Dit duurt wel even, ongeveer 5 minuten. Het moet luchtig en licht zijn. Voeg daarna het ei toe en klop tot dat het volledig is opgenomen, liever te lang dan te kort. 
  3. Voeg de rasp, vanillemerg en het zout toe en klop het door het mengsel. Voeg daarna in 3 delen de bloem toe. Klop goed na elke toevoeging. 
  4. Maak een bal van het deeg en knip twee flinke stukken bakpapier, druk de bal plat en leg hem tussen de vellen bakpapier. Rol het deeg nu uit (je rolt dus bovenop het bakpapier). Rol in een mooie cirkel van ongeveer 3mmm dik. Leg ze 30 minuten in de koelkast. 
  5. Maak ondertussen het notenmengsel. Doe de noten samen met de suiker en het zout in een keukenmachine en maal fijn tot dat het zand is. Roer dan de boter en bloem er doorheen en 1 voor 1 de eieren. Voeg als laatste het sinaasappelsap toe en roer nog een keertje goed. Zet apart tot gebruik (hoeft niet in de koelkast) 
  6. Beboter een springvorm of vorm met uitneembare bodem. Haal het deeg uit de koelkast en leg in de bodem, zorg in een springvorm voor een mooi opstaand randje van ongeveer 2,5 cm. Snijd het resterende deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. En zet de vorm nog 30 minuten in de koelkast. 
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden. Knip een stuk bakpapier in een cirkel en leg dat op het deeg. Vul nu met bakbonen of met ongekookte rijst en bak de bodem blind in de boven voor ongeveer 20 minuten. Haal de bodem uit de oven, haal de bonen/rijst en het papier uit de bakvorm en zet voor nog eens 10-15 minuten in de oven. En bak de bodem mooi goudbruin. 
  8. Zet de oven terug naar 160 graden. Vul de bodem met het spijsmengsel en bak 20-30 minuten. Een sateprikker moet schoon uit de taart komen, zo niet, zet de taart dan nogmaals in de oven. 
  9. Maak de topping wanneer je taartje iets is afgekoeld. Doe de suiker in een middelgrote koekenpan met dikke bodem, verhit op hoog vuur. Zodra de suiker begint te smelten roer je flink met een houten lepel zodra het gaat borrelen stop je met roeren. Check of de kleur donker genoeg is (waarschijnlijk wel) en voeg de slagroom en boter toe. Haal de pan van het vuur (let op: denk niet ik proef dit even.. het is namelijk loeiheet), roer de noten door de karamel en klaar! 
  10. Schep de topping op het taartje!

*****

ABRIKOZENPASTEITJES
recept van Seasons
recept abrikozenpasteitjes the big easy

Zoet | Voor circa 10 stuks |

Ingrediënten

  •  100 gram bloem
  • snufje zout
  •  60 gram boter
  •  1 eidooier
  •  50 milliliter zure room
  •  1 ei, losgeklopt
  •  250 gram gedroogde abrikozen
  •  snufje nootmuskaat
  •  1 eetlepel suiker + extra om te bestrooien

Bereidingswijze

  1.  Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2.  Doe de bloem, boter, eidooier, zure room en het zout in de kom van een keukenmachine en puls net zo lang tot er een bal ontstaat. Voeg een scheutje ijskoud water toe als het deeg te kruimelig blijft.
  3.  Duw de bal plat en verpak hem in huishoudfolie. Laat 30 minuten in de koelkast koud worden.
  4.  Snijd de abrikozen in stukjes en doe ze in een pannetje met een laagje water. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan circa 10 minuten zachtjes koken.
  5. Giet af, pureer en breng op smaak met wat nootmuskaat en suiker. Laat helemaal afkoelen.
  6.  Rol het deeg uit tot circa 3 mm dik. Steek er met een ronde vorm of een groot glas rondjes van circa Ø 10 cm uit.
  7.  Vorm een bal van de restjes, rol deze uit en steek er weer rondjes uit. Ga zo door tot het deeg op is.
  8.  Verdeel de abrikozenvulling in hoopjes in het midden van de deegrondjes. Vouw ze dubbel en knijp goed dicht. Maak een mooi patroontje in het randje. Leg de pasteitjes op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif ze in het midden van de oven.
  9.  Verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak de pasteitjes in 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar.

 

*****

Perentaart met zoute karamel en walnoten
recept van Seasons

recept peren walnoten taart

 

Recept voor 4-6 personen
Bereiding: 1 uur

Ingrediënten voor de perentaart

  • 4 conference-peren
  • 20 g boter
  • 50 g walnoten
  • tijmblaadjes om te versieren

Voor de bodem

  • 190 g bloem
  • 60 g poedersuiker
  • 125 g boter
  • 1 eierdooier
  • het sap van ½ citroen

Voor de karamel

  • 200 g suiker
  • 100 g boter
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl grof zeezout

ook nodig: taartvorm van 30 cm
+ blindbakvulling

 

Bereiding van de perentaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng voor de bodem de bloem, poedersuiker, boter, eierdooier en het citroensap in een keukenmachine tot een kruimelig deeg. Vorm er een bal van en druk tot een dikke schijf. Pak in met plasticfolie en laat een kwartier in de vriezer rusten en afkoelen.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de taartvorm ermee. Dek het deeg af met bakpapier en vul de taartvorm met blindbakvulling. Bak ± 20 min. af in het midden van de oven. Verwijder de blindbakvulling, bak de taart nog 5 minuten zonder de vulling, verwijder het bakpapier en laat afkoelen.
  4. Doe de boter samen met de suiker in een steelpan. Laat de suiker ± 5 min. op laag vuur op-lossen in de boter. Schenk de slagroom in het pannetje wanneer de suiker begint te verkleuren. Blijf goed roeren totdat alles mooi vermengd is. In het begin zal het mengsel er vreemd uit-zien, maar wees gerust: deze karamel kan niet mislukken. Voeg het zout toe aan de karamel en haal de pan van het vuur. Laat afkoelen.
  5. Schil de peren en snijd ze in parten. Verhit de boter in een koekenpan en bak de peren goudbruin en gaar.
  6. Verdeel de peren over de taart en vervolgens de karamel over de peren. Garneer de taart met walnoten en wat tijmblaadjes.

*****

MASCARPONE APPELTAART
recept van lekkerensimpel

mascarpone appeltaart the big easy kitchen recept

Voor het deeg:

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr suiker
  • 150 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • evt. snufje kaneel

Voor de vulling:

  • 2 appels
  • 75 gr suiker
  • 300 gr mascarpone
  • 2 eieren
  • scheutje vanille aroma
  • 1 tl kaneel
  • 75 gr bloem
  • 1 citroen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Meng alles goed door elkaar totdat je een mooie bol deeg hebt. Verdeel wat bloem over het aanrecht. Rol ongeveer 2/3 van het deeg uit. Leg een springvorm op het deeg en snijd de vorm uit. Vervolgens bedek je de bodem van de ingevette springvorm met het deeg. Daarna rol je de rest van het deeg uit en snijd je repen uit om de zijkant van de springvorm te bedekken. Druk de repen deeg tegen de zijkant aan en bedek zo de hele zijkant. Zet de springvorm ondertussen even in de koelkast. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes. Besprenkel de plakjes appel met een beetje citroensap. Meng in een kom de suiker, mascarpone, eieren, vanille aroma, kaneel en bloem goed door elkaar. Voeg ook een beetje citroenrasp toe. Als alles goed gemengd is, verdeel je het mascarponemengsel over het deeg in de springvorm. Druk daarna de plakjes appel in het mascarponemengsel. Verdeel nog een beetje extra kaneel over de appel heen. Zet de appeltaart met mascarpone circa 45-50 minuten in de oven.

Tip: voeg ook eens wat rozijnen toe aan dit recept.

*****

VICTORIA SPONGE CAKE
recept van Food & Friends

recept victoria sponge cake
 

Ingredienten:

  • 225 g boter, op kamertemperatuur
  • 225 g suiker
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract*
  • ¼ tl zout
  • 225 g bloem
  • 4 tl bakpoeder


Voor de vulling en topping:

  • 175 ml slagroom
  • 40 g suiker
  • 175 g mascarpone
  • 1 tl vanille-extract*
  • 350 g vers zomerfruit, denk daarbij aan aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en kersen

Verder nodig:
boter, om in te vetten

BEREIDING:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet twee ronde springvormen van 20 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodems met bakpapier.

2. Doe alle ingrediënten voor de cake in een kom en meng deze met de mixer tot ze net gemengd zijn. Mix het beslag vooral niet te lang: zodra het een homogene massa is, ben je klaar. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak ze in 20-25 minuten licht goudbruin en gaar. Stort de beide cakes op een rooster en laat ze afkoelen.

3. Klop voor de vulling de slagroom met de suiker lobbig op. Voeg de mascarpone en het vanille-extract toe en klop alles tot een luchtig geheel. Strijk twee derde van het roommengsel over een van de cakes en verdeel daar twee derde van het fruit over. Plaats de andere cake daarbovenop. Strijk het overige roommengsel in het midden van deze cake en verdeel daar de rest van het fruit over.

*****

 

 

© 2018 - 2024 The Big Easy | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel