Navigatie

De Recepten BINNEN koken

Een selectie van het net voor de  heerlijkste gerechten; de een wat moeilijker dan de ander maar stuk voor stuk de moeite waard om uit te proberen op je BIG EASY keuken. Geniet ervan!

Stamppot met prei met brie

recept stamppot prei brie the big easy kitchen

 

Ingrediënten

  • 600 gr kruimige aardappels (geschild)
  • 100 gr brie
  • handje walnoten
  • 250 gr spekjes
  • 200 gr prei
  • scheutje melk
  • Klontje boter
  • snuf peper en zout

Bereiding
Kook de aardappels in een pan met water in ca. 15 minuten gaar. Bak ondertussen de spekjes aan in een koekenpan zonder olie of boter. Voeg na een paar minuten de prei toe en roerbak even mee. Giet de aardappels af en stamp ze fijn en voeg de melk en boter toe en meng tot een puree. Schep het spek-prei mengsel er door en de helft van de walnoten. Proef of de stamppot zout genoeg is of nog een snuf zout en peper kan gebruiken.

Doe de stamppot in een schaaltje en verdeel wat plakjes brie erover en laat deze iets smelten op de warme preistamppot. Je kunt ook de stamppot met brie een paar minuten in de oven zetten op 200 graden als je de brie sneller wilt laten smelten.

Bestrooi op het laatste met wat extra walnoten en eet smakelijk!

*****

Prachtige Notentaart met karamel

recept van Homecooking Dept door Marianne Snel

notentaart karamel the big easy kitchen

Ingredienten 

Taardbodem

  • 110 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 vanille stokje, gespleten en uitgeschraapt
  • 1/4 tl zout
  • 225 gram bloem 

Notenspijs

  • 125 gram noten: walnoten, pecannoten, pistachenoten en hazelnoten
  • 70 gram suiker
  • 75 gram zachte boter
  • 40 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 2 eieren 
  • 1 el sinaasappelsap 

Karamelnoten topping

  • 135 gram suiker
  • 125 ml slagroom
  • 25 gram boter
  • 200 gram noten: een mix van walnoten, peccannoten, hazelnoten en pistachenoten 
  • zeezout 

Instructions

  1. Ook nodig: bakpapier, springvorm of vorm met uitneembare bodem van 20cm
  2. Klop voor de bodem van de taart de boter en suiker in een standmixer of met de mixer romig. Dit duurt wel even, ongeveer 5 minuten. Het moet luchtig en licht zijn. Voeg daarna het ei toe en klop tot dat het volledig is opgenomen, liever te lang dan te kort. 
  3. Voeg de rasp, vanillemerg en het zout toe en klop het door het mengsel. Voeg daarna in 3 delen de bloem toe. Klop goed na elke toevoeging. 
  4. Maak een bal van het deeg en knip twee flinke stukken bakpapier, druk de bal plat en leg hem tussen de vellen bakpapier. Rol het deeg nu uit (je rolt dus bovenop het bakpapier). Rol in een mooie cirkel van ongeveer 3mmm dik. Leg ze 30 minuten in de koelkast. 
  5. Maak ondertussen het notenmengsel. Doe de noten samen met de suiker en het zout in een keukenmachine en maal fijn tot dat het zand is. Roer dan de boter en bloem er doorheen en 1 voor 1 de eieren. Voeg als laatste het sinaasappelsap toe en roer nog een keertje goed. Zet apart tot gebruik (hoeft niet in de koelkast) 
  6. Beboter een springvorm of vorm met uitneembare bodem. Haal het deeg uit de koelkast en leg in de bodem, zorg in een springvorm voor een mooi opstaand randje van ongeveer 2,5 cm. Snijd het resterende deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. En zet de vorm nog 30 minuten in de koelkast. 
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden. Knip een stuk bakpapier in een cirkel en leg dat op het deeg. Vul nu met bakbonen of met ongekookte rijst en bak de bodem blind in de boven voor ongeveer 20 minuten. Haal de bodem uit de oven, haal de bonen/rijst en het papier uit de bakvorm en zet voor nog eens 10-15 minuten in de oven. En bak de bodem mooi goudbruin. 
  8. Zet de oven terug naar 160 graden. Vul de bodem met het spijsmengsel en bak 20-30 minuten. Een sateprikker moet schoon uit de taart komen, zo niet, zet de taart dan nogmaals in de oven. 
  9. Maak de topping wanneer je taartje iets is afgekoeld. Doe de suiker in een middelgrote koekenpan met dikke bodem, verhit op hoog vuur. Zodra de suiker begint te smelten roer je flink met een houten lepel zodra het gaat borrelen stop je met roeren. Check of de kleur donker genoeg is (waarschijnlijk wel) en voeg de slagroom en boter toe. Haal de pan van het vuur (let op: denk niet ik proef dit even.. het is namelijk loeiheet), roer de noten door de karamel en klaar! 
  10. Schep de topping op het taartje!

*****

Zoete aardappelsalade met yoghurt dressing en honing-geitenkaas

recept van Beaufood

zoete aardappelsalade recept big easy kitchen

  • 800 gr zoete aardappelen
  • honing geitenkaas
  • 1 kleine rode ui
  • 40 gr rucola
  • 2 el geroosterde pijnboompitten
  • klein bosje basilicum – zeg zo’n vier stengels 
  • 40 gr rozijnen
  • 3 el mayo
  • 3 el yoghurt
  • 1 el mosterd
  • 1 el gedroogde tijm
  • optioneel: roze peperkorrels

Breng een pan met ruim water aan de kook. Schil de zoete aardappels (al hoeft dit niet persé) en snijd ze in kleine blokjes. Kook ze in 10 minuten beetgaar. Kook ze zeker niet te lang, anders wordt het straks zoete-aardappel-puree-salade en dat willen we niet.

Snipper de ui en snijd de basilicum fijn. Meng de mayo, yoghurt, gedroogde tijm en mosterd door elkaar. Breng de dressing op smaak met een snuf peper en zout.

Meng in een grote kom de aardappeltjes samen met de yoghurt dressing, ui, basilicum, rucola en rozijnen. Proef even en voeg naar smaak nog een snuf peper en zout toe.

Verdeel de salade voor het serveren op een groot bord en sluit af met pijnboompitten, verkruimelde honing-geitenkaas en roze peperkorrels.

*****

Rode uien tarte tatin met oregano en blauwschimmel kaas

Recept van Holy Kauw

uientaart holy kauw

Nodig voor 1 taart:

  • 6 tot 8 rode uien (gehalveerd)
  • 3 takjes oregano (gehakt)
  • bladerdeeg (ontdooid)
  • 1 el suiker
  • 50 gr roomboter
  • 1 el aceto balsamico
  • 100 gr blauwschimmel kaas (verkruimeld)
  • Een handje rucola
  • Zout en peper 

Aan de slag:
Verwarm de oven op 180 graden. 
Verwarm in een koekenpan op middelhoog vuur de boter samen met de suiker tot een karamel. Roer niet maar beweeg de pan zachtjes heen en weer. Wanneer je roert gaat de suiker kristalliseren en dat is niet de bedoeling.
Zet het vuur hoog en doe gelijk de uien in de pan met de snijkant naar beneden. Schud en bak tot de uien half gaar zijn. Dit duurt maximaal 10 minuten.
Zet het vuur laag en doe de balsamico en de oregano erbij, breng op smaak met peper en zout en laat de balsamico kort inkoken.
Maak een plak bladerdeeg ter grote van de pan of van je bakvorm en leg deze over de uien heen.
Zet de taart met pan en al in de oven en laat in circa 15 tot 20 minuten gaar worden.
Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Draai m om op een bord. Verkruimel de kaas erover en bestrooi met de rucola en eventueel nog met wat achtergehouden oregano blaadjes.
Je zou er eventueel een frisse salade bij kunnen serveren. 
 

*****

GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL

recept van Holy Kauw

gepofte zoete aardappel holy kauw big easy

Dit heb je nodig voor deze verrukkelijke gepofte zoete aardappel (voor 4 personen):

een pakje spekjes, 4 zoete aardappels, 400 gram kikkererwten, 1 rode ui, een bosje peterselie, 2 theelepels gemalen komijn, 50 gram pompoenpitten, rasp en sap van een 1/2 limoen, 200 gram feta, 1 bakje tuinkers, olie, peper en zout.

Zo maak je de gepofte zoete aardappel:

Verwarm de oven op 200 graden.

Boen de zoete aardappels schoon en wikkel ze in aluminiumfolie. Pof de aardappels in ongeveer 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Snipper ondertussen de ui en hak de peterselie. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Bak de spekjes uit en laat ze uitlekken op een keukenpapier. Fruit de rode ui in wat olie in een koekenpan en voeg de (uitgelekte) kikkererwten, komijn en de peterselie toe. Bak ongeveer 2 minuten mee. Voeg de limoenrasp en het sap toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Controleer of de aardappels gaar zijn door er met een saté prikker in te prikken. Haal de aardappels uit de oven en snijd ze doormidden. Leg de halve aardappels op een mooie schaal en verdeel het kikkererwtenmengsel erover. Bestrooi met de gebakken spekjes en verkruimel de feta erover. Garneer het geheel af met de pompoenpitten en de tuinkers.

 

*****

GEHAKTBROODJES

recept van Holy Kauw

gehaktbroodjes holy kauw big easy kitchen

Ingrediënten voor deze gehaktbroodjes:
24 kleine rauwe gehaktballetjes (hiervoor heb je ongeveer een pond gehakt nodig)
500 gram bloem
halve eetlepel zout
21 gram verse gist (of 7 gram gedroogde)
halve theelepel kristalsuiker
2 eetlepels extra vergine olijfolie
325 ml lauw water

Zo maak je deze gehaktbroodjes:
Meng het bloem en het zout en zeef dit op een schone werkbank. Maak van het bloem een berg met in het midden een gat. Doe de gist, het lauwe water, de suiker en de olijfolie bij elkaar in een beker en roer dit met een lepel goed door. Laat 5 minuten staan. Giet het mengsel in het gat van de bloem en roer met een vork langzaam de bloem erdoor. Als alles goed gemengd is, kneden tot een soepel deeg. Laat dit deeg in een schaal onder een vochtige theedoek tot twee keer zijn volume rijzen. Dit duurt ongeveer 45 minuten.

Wanneer het deeg twee keer zo groot is geworden kneed je het op de werkbank nog even goed door. Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel het deeg in 24 gelijke stukjes en rol deze uit tot kleine cirkels met een diameter van ongeveer 5 centimeter. Doe dit op een met bloem bestoven werkbank.

Vouw het deeg voorzichtig om de gehaktballetjes en druk goed dicht. Zet de bolletjes met de onderkant naar beneden op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak ze in het midden van de oven goudbruin in ongeveer 15 minuten. Lekker om te serveren met bijvoorbeeld een verse tomatensaus of mangochutney.

*****

Zuurkooltaart met oude kaas (V)

recept van Mijn Smaakatelier

recept zuurkooltaart

Met deze taart maak je ook de niet zuurkool-fan blij!

Ingrediënten:

  • 6 plakken bladerdeeg
  • bloem
  • 450 gr gekruide zuurkool
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 4 kruimige aardappels
  • 4 eieren
  • 175 gr geraspte oud Amsterdam
  • 170 ml volle melk
  • 150 ml slagroom
  • 1 eidooier + 1 el water
  • 20 gr platte peterselie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de zuurkool goed uitlekken in een zeef.

Leg alle plakjes bladerdeeg op elkaar en bloem je werkblad. Rol het bladerdeeg uit tot een flink groot vlak (ik gebruik een ovenschaal van 23 centimeter) wat over de randen van je ovenschaal uit komt. Beboter je ovenschaal en leg de bladerdeeg hier in. Prik gaatjes in de bodem van de bladerdeeg.

Schil de kruimige aardappels en snij deze in flinterdunne plakjes. Snipper je knoflook en sjalotje en doe deze samen met de uitgelekte zuurkool, 4 eieren, 125 gr geraspte kaas, volle melk en slagroom in een kom en meng alles goed. Breng alles op smaak met zout en vers gemalen peper. Doe een del van de zuurkool in de ovenschaal en leg hier dakpansgewijs de in dunne gesneden plakjes aardappel op. Leg de rest van de zuurkool erop en strooi de laatste geraspte kaas erop. Vouw de randjes van het bladerdeeg naar binnen, klop je eidooier met een lepel water en bestrijk de randen van het bladerdeeg. Bak de zuurkooltaart in 65-75 minuten goudbruin en stevig. Dek de zuurkooltaart naar 50 minuten af met aluminiumfolie, zo word de taart niet te donker. Bestrooi de zuurkooltaart met gesneden platte peterselie en serveer eventueel met een lekkere salade.

*****

Karbonades in een paddenstoelen-roomsaus

recept van Mijn Smaakatelier

recept karbonade the big easy

Ingrediënten:

  • 4 karbonades met bot
  • 500 gr paddenstoelen
  • 200 ml droge witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 1 sjalotje
  • 3 el olijfolie
  • 2 el bladpeterselie en dragon
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

Bestrooi de karbonades met zout en vers gemalen zwarte peper en bak ze in een grote koekenpan aan beide kanten in 6-8 minuten goudbruin in de olijfolie. Snij ondertussen de champignons en snipper je sjalotje. Zijn de karbonades klaar dan leg je ze op een bord onder aluminiumfolie. Bak je gesnipperde sjalotje in de koekenpan in 2-3 minuten op laag vuur glazig. Draai je vuur naar matig en bak de paddenstoelen in 4-5 minuten aan alle kanten gaar. Blus af met de witte wijn en laat tot de helft inkoken. Draai je vuur weer naar laag en roer de slagroom erdoor. Breng de room tegen de kook aan en maak de paddenstoelenroomsaus op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Leg de karbonades terug in de roomsaus (vergeet niet het braadvocht bij de saus in te doen, dit is smaak) en maak de saus af met de gesneden groene kruiden.

*****

haagse bluf

recept van Mijn Smaakatelier

haagse hopjes the big easy

Als nagerecht of gewoon lekker tussendoor, voor een HAAGSE BLUF heb je altijd een plekje!

Ingrediënten:

  • 3  eiwitten
  • 100 gr poedersuiker
  • 100 ml rode bessensap
  • 200 gr frambozen

Bereiding:

Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer en voeg langzaam de poedersuiker toe. Als de eiwitten stijf zijn voeg je langzaam het rode bessensap toe en roer je het langzaam erdoor. Verdeel de frambozen over de glaasjes en maak af met de Haagse-bluf.

*****

Kaiserschmarrn

recept van allrecepies

recept kaiserschmarrn

Een Oostenrijkse (na)gerecht dat smaakt naar iets tussen een pannenkoek en een wafel in.

Ingrediënten voor 4 porties

  • 4 eieren, dooiers en wit gescheiden
  • 125ml melk
  • 100g suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 125g bloem
  • 100g rozijnen, optioneel
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 400g appelmoes, optioneel

Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:15min 

  1. Klop de eiwitten in een schone kom op tot er zachte pieken vormen. Til de mixer of garde recht omhoog: de eiwitten vormen zachte bergjes in plaats van een scherpe piek. Klop de eierdooiers in een aparte kom tot een gladde massa; meng de melk, suiker, zout, meel en rozijnen erdoor tot alles net vochtig is. Spatel de geslagen eiwitten erdoor.
  2. Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet het beslag in de pan en bak goudbruin, keer om en bak ook de andere kant gaar, ongeveer 1 minuut. Scheur de Kaiserschmarrn in stukjes met behulp van twee vorken en bak ze tot ze goudbruin zijn, ongeveer 2 minuten. Bestrooi met poedersuiker en serveer met appelmoes.

*****

Goed gevulde vegetarische groentetaart

recept van culy

recept vegetarische groentetaart the big easy keuken

VOOR 6-8 PERSONEN:

  • 1 grote witte ui
  • 1 flinke teen knoflook of 2 kleinere
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 gram spinazie
  • 150 gram broccoli, in roosjes
  • 6 eieren
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 1 bakje ricotta (225 gram)
  • 1 eetlepel verse of gedroogde tijm, plus extra takjes om mee te garneren
  • 100 ml (soja)room
  • 1 grote rol bladerdeeg of 1 pakje met 6 plakjes
  • 100 gram (diepvries)doperwtjes
  • 1 hand basilicum
  • 100 gram gorgonzola of andere blauwschimmelkaas
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Extra nodig: bakvorm van 24 cm, bakpapier (als dat niet bij de rol bladerdeeg zit)

HET RECEPT

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Snijd de ui doormidden en dan in dunne ringen. Snijd ook meteen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de ui in 5 tot 7 minuten zacht en goudbruin. Voeg de knoflook toe, roerbak die even mee en doe dan de spinazie erbij. Roerbak tot deze geslonken is. Breng alvast op smaak met een beetje zout en peper en zet apart.

Was de broccoli, snijd in kleine roosjes en zet apart. Mix de eieren, ricotta, room, geraspte kaas, de (gedroogde) tijm, 1 theelepel zout en wat peper tot een gladde massa. Snijd ook alvast de basilicum klein en verbrokkel de blauwe kaas.

Bedek dan de bakvorm met bakpapier en bladerdeeg. Als je plakjes bladerdeeg gebruikt, verdeel ze dan gelijk over je bakvorm en zorg dat het één mooi geheel wordt. Snijd af bij de rand.

Vul de vorm door er eerst een laagje eiermix in te doen (een derde deel). Vervolgens verdeel je de helft van de broccoli, de helft van de spinazie met ui en de helft van de erwtjes over de vorm, plus alle basilicum en de helft van de blauwe kaas. Giet er dan weer een laag eiermix bovenop (een derde deel), herhaal alles nog één keer en eindig dan met de rest van de eiermix en blauwe kaas.

Leg er wat takjes tijm bovenop en schuif het geheel in de oven voor 50 minuten. Check af en toe even en als het te hard gaat, zet je de oven wat zachter.

De taart is klaar als een satéprikker er (redelijk) droog uit komt. Laat even afkoelen en serveer als de groentetaart nog warm is, maar koud is hij ook heel lekker!

*****

 

Tiroler Gröstl

recept van smulweb

recept tiroler grostle the big easy stalen keuken

 

Ingrediënten 4 personen

 

600 gram aardappelen
1 ui
300 gram dobbelsteentjes spek
80 gram boter
zout en (vers gemalen) zwarte peper
1 theelepel marjolein
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels boter
4 eieren

Een heel makkelijk recept is Tiroler Gröstl. Dit traditionele Oostenrijkse recept is goed voor een voedzame lunch op de berg. Dit recept is ontstaan doordat de koks van de gasthofen altijd teveel eten maakte voor de gasten. Met de restjes van een paar dagen kreeg het personeel om de paar dagen Tiroler Gröstl. Inmiddels is het een zeer gewaardeerd gerecht. Hieronder lees je hoe snel en simpel je deze Tiroolse specialiteit op tafel zet.

Bereidingswijze

Bak de spekjes in boter
Kook de aardappelen ongeveer 10 minuten in de schil
Haal de schil eraf
Snijd de aardappelen in dunne plakjes
Doe wat boter in de pan en fruit een uitje (even aanbakken, zonder dat de ui van kleur verandert)
Dan de aardappelplakjes en de spekblokjes toevoegen
Breng het geheel op smaak met peper, zout en marjolein
Regelmatig het geheel omscheppen
Laat de aardappelen goudbruin worden
Bak de eieren en voeg zout en peper naar smaak toe
Schep de Gröstl op de borden, bestrooi ze met peterselie
Leg op iedere portie een gebakken ei

Serveer de Tiroler Gröstl met een lekkere frisse salade.

*****

HASSELBACK AARDAPPELS
recept van food and friends

recept aardappel the big easy modulekeuken

Amuse of bijgerecht voor 12–14 personen
• 1 kg kleine tot middelgrote vastkokende aardappels
• naaldjes van ½ bosje rozemarijn
• 80 g boter, in blokjes

 

Je gasten zullen je voor altijd eren om deze krokante aardappels, die zijn geroosterd met rozemarijn en honing en bestrooid met gorgonzola. Wat een feest!

1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak diepe inkepingen over de breedte van elke aardappel, met telkens 1–2 mm ertussen. Snijd de inkepingen tot twee derde in het aardappelvlees. Vul enkele inkepingen met rozemarijnnaaldjes.

2 Verdeel de blokjes boter over een grote braadslee en druppel ook de olijfolie over de bodem. Schuif de braadslee in de oven en wacht tot de boter na een paar minuten smelt. Leg
dan de aardappels er voorzichtig in.

3 Rooster ze in 50–60 minuten goudbruin, gaar en krokant. Bedruip ze ondertussen een paar keer met de boter en olie uit de braadslee en keer ze regelmatig.

4 Druppel een beetje honing over de aardappels en rooster ze nog eens 5 minuten in de oven.

5 Doe de aardappels over op een schaal. Verkruimel de gorgonzola erover en serveer het geheel warm.
 

*****

BONEN-PANCETTAPILAV
recept van food and friends

bonen pancetta pilav recept the big easy stalen keuken

 

4 personen
• 125 g wilde rijst 
• 2 el olijfolie
• 1 rode ui, gesnipperd
• 100 g pancetta, in blokjes
• 3 tenen knoflook, gehakt
• blikje borlottibonen à 400 g, uitgelekt
• 4 gedroogde pruimen, gesneden
• 150 ml kippenbouillon
• 1 el grove mosterd
• 200 g sperziebonen
• 2 handenvol (baby)spinazie
• 50 g geroosterde pecannoten, gehakt

Maak deze simpele pilav voor op een doordeweekse dag. De gekaramelliseerde ui & pancetta geven dit rijstgerecht een extra kick.

1. Kook de rijst. Verhit de olie in een pan en bak de ui en pancetta 8–10 minuten tot ze net zijn gekaramelliseerd; voeg tijdens de laatste minuten de knoflook toe. 

2. Roer de rijst, borlottibonen en pruimen erdoor, en voeg de bouillon en mosterd toe. Laat op laag vuur inkoken. 

3. Blancheer de sperziebonen 3–4 minuten in kokend water, giet ze af en voeg ze toe. Roer de spinazie erdoor, strooi de pecannoten erover en serveer.

*****

© 2018 - 2019 The Big Easy | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel